piątek, 21 września 2018

Tradycyjna monakijska kuchnia

Tradycyjna kuchnia rodem z Księstwa Monako, to mieszanka wpływów kuchni francuskiej z daniami charakterystycznymi dla północnej części basenu Morza Śródziemnego. Narodowe specjały, uważane w Monako za miejscowe przysmaki, to dania, które nazywają się dość egzotycznie:

Rynek na La Condamine

*
Kuchnia Monako od zawsze opierała się na ich dziedzictwie: owocach ziemi i terytorium. Kiedyś mieszkańcy księstwa byli zbyt biedni, by pozwolić sobie na importowanie luksusowych towarów z zagranicy. Uprawiali pszenicę, owies, kukurydzę i jęczmień. Jedli ziemniaki, marchew, pomidory, bakłażany, cebule, koper, por, buraki, fasolę i cukinie. Szczególną troską otaczali drzewa oliwne, rośliny cytrusowe i winnice. 

W południe jedli lunch, na kolację spożywali prosty posiłek, koniecznie w rodzinnym gronie. Zwyczajem było, że zawsze w naczyniu pozostawał jeden kawałek na koniec, którego żaden dobrze wychowany człowiek nie powinien jeść. Nazywano go "kęsem wstydu". 

Jedzenie zawsze było mocno przyprawione. Oprócz soli i pieprzu, stosowali goździki, sok z cytryny i czosnek. Najczęściej stosowanym tłuszczem była oliwa z oliwek, ale nie brakowało też masła i smalcu. Podstawą był chleb. Oprócz niego jedzono zupy: ziołowe, bulion. Później dorzucano do nich makaron, tak, aby były bardziej pożywne.
*
Barbagiuan

Chrupiące, smażone lub pieczone pierożki wykonywane z ciasta francuskiego. Na nadzienie składa się boćwina, ricotta, por, czosnek i zioła. Danie podawane jest zwykle w formie przekąski. 

Pissaladiere

Danie oryginalnie pochodzi z Nicei. W monakijskiej wersji to ciasto z cebulą, pomidorami i oliwkami.

Socca

To dawna spuścizna po genueńskich władcach Monako. jest to bowiem rodzaj naleśnika, wykonanego z mąki z ciecierzycy, przypomina nieco toskańską cecinę. Zwykle sprzedawany jest przez ulicznych sprzedawców, najlepiej jeść go na gorąco.

Fougasse

To z kolei francuski rodzaj chleba, typowy dla Prowansji, ale spotykany również w innych zakątkach Europy Zachodniej. Najczęściej ozdabiany jest rodzynkami, orzechami i anyżem. Jest najchętniej kupowanym towarem w lokalnych piekarniach.

Stocafi

To typowe tylko dla Monako danie, przygotowane z suszonego dorsza, w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku, ziół i czarnych oliwek.

Czy wiedzieliście, że...

....najstarsze drzewo oliwne na Francuskiej Riwierze znajduje się w Monako...



...Crepe Suzette narodziły się w Monako. Legenda głosi, że w 1896 r. Szef kuchni Henri Charpentier z Café de Paris wpadł na pomysł podania naleśników z Grand Marnier i sokiem pomarańczowym dla przyszłego króla Anglii, Edwarda VII. Naleśniki nieoczekiwanie zapaliły się. Szef kuchni podał je księciu, który uznał je za pyszne, i postanowił nadać im imię Suzette.



Place des Armes w Monako to najlepsze miejsce, by skosztować tradycyjnych monakijskich potraw, delektując się przy tym pięknymi widokami i świeżym powietrzem.

3 komentarze:

Dodając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych, które w nim zawarłeś. Dane przetwarzane są wyłącznie w celu opublikowania komentarza na blogu, jak również w celach statystycznych.